Zoek hier naar je onderwerp

Samen weet je meer

Je bent niet de enige die het niet altijd weet

Groepen voor ouders

In Helmond worden verschillende groepen voor ouders aangeboden over opvoeding, scheiden met kinderen en relatie.

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling

De Zorgboog biedt  cursussen aan voor (aankomende) jonge ouders. Sommige cursussen zijn bedoeld om je voor te bereiden op de bevalling. Anderen gaan over communicatie met je kind. Ook gaat het in de cursussen over hoe je goed voor jezelf zorgt in een periode waarin de opvoeding van jonge kinderen veel van je vraagt.  Op deze cursussen ontmoet je ook andere ouders waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Voor deze cursussen worden een eigen bijdrage gevraagd. Kijk hiervoor op https://www.zorgboog.nl/jong-gezin/cursusoverzicht

Duurzaam Ouderschap na echtscheiding

Voor wie?
Voor ouders die gescheiden zijn of in scheiding liggen.

Doelstelling en inhoud

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van de ouders en van de betrokken kinderen behoorlijk op zijn kop kan zetten. Er breekt een tijd aan met veel onzekerheden. Waar gaan we wonen? Hoe gaat het er financieel uit zien? Kunnen de kinderen op hun school blijven? Blijft de (schoon)familie betrokken? Kan ik een andere partner accepteren? Al deze veranderingen en onzekerheden brengen veel emoties met zich mee. Stress neemt toe en je kunt je verdrietig, boos en verraden voelen. De omgeving verwacht desondanks dat jij een goed contact blijft onderhouden met de ex-partner/ouder van jullie kinderen. Dat valt niet altijd mee.

Wat brengt deze training jou?

• Je herkent bij de andere deelnemers de dilemma’s en moeilijkheden die je tegenkomt bij het vormgeven van gezamenlijk ouderschap na echtscheiding;
• Je krijgt zicht op hoe jouw emoties van invloed zijn op de samenwerking met de andere ouder en weet daar op een goede manier mee om te gaan in het belang van jullie kind(eren);
• Je weet hoe je kunt opkomen voor jouw belang en dat van jullie kind(eren);
• Je ontwikkelt vaardigheden waardoor je een goed gesprek kunt voeren met de andere ouder en in staat bent om conflicten op te lossen.

De cursus omvat zes bijeenkomsten van 2 uur. Voorafgaand aan de cursus vindt een voorgesprek plaats, waarin je kennis maakt met de trainers en een korte uitleg krijgt over de inhoud van de cursus. Samen bekijken we of het groepsaanbod goed aansluit bij jouw vraag.

Een paar reacties van deelnemers:

• “Deze 6 sessies hebben me enorm geholpen en zelfbewust gemaakt, met name door de trainsters. Nu nog een beetje aan mezelf gaan werken”
• “Steunend is dat er lotgenoten zijn om ervaringen mee te delen. De begeleiders spelen hier een belangrijke rol in. Bevestigend, eyeopener, bewustwording, handvatten. Het heeft een aanzet gegeven in persoonlijke groei. Deze ervaring is voor mij zeer waardevol!”
• “Ik heb het als erg prettig ervaren om met lotgenoten alles omtrent de scheiding met kinderen te bespreken en hier oefeningen over te maken en te doen.”
• “Het deed me goed om bepaalde tips te krijgen in een veilige omgeving met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ook goed om met jezelf geconfronteerd te worden.”

Positief Opvoeden

Aansluitend kunnen er in overleg met de deelnemers extra bijeenkomsten ‘Positief Opvoeden voor gescheiden ouders’ worden toegevoegd. Er zijn 2 bijeenkomsten voor de leeftijdsgroep van 0-12 jaar en 2 bijeenkomsten voor tieners (12+). De nadruk ligt op het (verder) ontwikkelen van opvoedvaardigheden.
Onderwerpen die aan bod komen:
• Hoe communiceer je met kinderen in welke leeftijdsfase, wat is anders en waar moet je rekening mee houden in deze nieuwe situatie, wat is juist ‘normaal’ gedrag dat kinderen in deze leeftijd laten zien;
• Hoe ga je als ouder om met gevoelens die je hebt en wat voor invloed heeft dit op de opvoeding.
Er worden diverse werkvormen gebruikt.

 

Voor actuele informatie zie website Levgroep. link toevoegen

 

Voor actuele informatie zie website Levgroep

Partners