Zoek hier naar je onderwerp

Hoe pak jij het aan?

en wat als je relatie niet lukt?

Ouder worden, ouder zijn en ouder blijven

Hoe pak jij het aan?

Je gaat (samen) een kindje krijgen, of hebt pas een kindje gekregen. Misschien was het een wens , misschien kwam het wat onverwacht, maar je gaat ouder(s) worden, of bent al ouder(s) geworden. De aandacht gaat vaak naar de medische kant. Groeit het kindje goed, gaat het goed met de moeder, hoe herstelt zij van de bevalling.

Maar je wordt ook ouder(s). Hoe gaan jullie dat aanpakken? Blijf je beiden werken? En wat wensen jullie je voor je kind? Wat zou je je kind mee willen geven. En wat betekent het voor je partnerrelatie? Misschien heb je daar al samen over gepraat, maar het kan ook zijn dat je daar nog niet aan toe bent gekomen. In de Persoonlijke Ouderschapsbelofte kun je met elkaar overleggen en beschrijven hoe jullie met je kindje willen omgaan, wat je belangrijk vindt, en wat je graag wilt meegeven. Het kan zijn dat je het prettig vindt om daar met iemand van de felicitatiedienst over te spreken.

Misschien wil je graag met anderen ervaringen uitwisselen, of heb je behoefte aan een cursus over opvoeden.

Ouderschap en partnerschap

Ouderschap kan je relatie veranderen. Kinderen vragen aandacht en energie. Korte, en soms onderbroken nachten kunnen zorgen voor een gevoel van vermoeidheid en weinig energie voor je relatie. Af en toe een oppas voor de kinderen en tijd voor jullie als partners is belangrijk. Is dat niet voldoende, en zijn er spanningen waar je niet meer uit komt, dan kun je terecht bij maatschappelijk werkers in de wijkteams.

En wat als het niet lukt en een scheiding is onvermijdelijk

Een echtscheiding is een emotionele en ingrijpende periode in je leven. Terwijl jij worstelt met die emoties moet je je kinderen misschien nog gaan vertellen wat er gaat veranderen in hun leven.

Dit is vaak ingrijpend en heeft een grote impact op het leven van jou, je ex-partner en van je kinderen. Toen jullie samen begonnen had je vast andere verwachtingen.
Na de scheiding kom je voor uitdagingen te staan. Zeker als er kinderen zijn geboren binnen jullie relatie, blijf je toch altijd verbonden met elkaar als ouders. Tegelijkertijd ben je in je nieuwe situatie alleenstaande ouder.
Behalve veranderingen in het gezin betekent een scheiding vaak verlies van sociale contacten en een andere woon omgeving. Er zijn allerlei praktische zaken te regelen. Soms is er een nieuw samengesteld gezin.
Op SamSara vind je tips en hulp bij deze onderwerpen om een scheiding zo goed mogelijk te regelen, met zo min mogelijk schade voor kinderen in allerlei situaties.

Om de scheiding aan te gaan moet een rechter die uitspreken.

Daardoor zijn er allerlei juridische aspecten. Het is niet iets dat je elke dag doet, dus allerlei vragen komen aan bod. Wat moeten de eerste stappen zijn? Kun je beter samen een advocaat of allebei een aparte nemen om de scheiding te regelen? Wat moet je doen als je er samen niet zomaar uitkomt? Waar kun je terecht voor hulp? Hoe maak je een ouderschapsplan en wie daarbij kan helpen? Wie kan er mijn kind ondersteunen?
Hoe maak je een omgangsregeling? Wat als mijn kind niet naar de andere ouder wil?
Wat gebeurt er met mondelinge afspraken en beloftes die gedaan zijn voordat jullie besloten te gaan scheiden?
SamSara wijst je de weg om antwoord op al deze en nog andere vragen te vinden.

Toegang tot hulp en ervaringen

SamSara is ook de plek waar je de toegang vindt naar ervaringen van anderen. Je bent immers niet de enige die gaat scheiden of is gescheiden. Voor sommige gescheiden mensen is het prettig om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. Daarnaast leer je samen een positief opvoedklimaat voor je kinderen te vormen.
Op SamSara kun je de weg naar deze groepen vinden.
Voor degene die liever online hulp krijgen kun je ook die via SamSara vinden.

Ook al neem je je nog zo goed voor alles voor de scheiding zo goed mogelijk te regelen, dan blijkt dit niet altijd te lukken. Op een bepaald moment merk je dat het niet goed gaat ondanks al je goede voornemens en positieve inzet.
Meerdere factoren kunnen een rol spelen. Omstandigheden zijn niet altijd optimaal en soms heb je daar geen of weinig invloed op. Ook andere factoren kunnen een rol spelen waardoor de scheiding voor jou, je ex-partner en/of jullie kinderen negatief beïnvloed worden.
Voorbeelden van omstandigheden zijn de beschikbaarheid van een andere woning voor de vertrekkende partner. Het kan ook zijn dat persoonskenmerken of stoornissen als bijvoorbeeld autisme de scheiding ingewikkelder maken.

Op Samsara vind je mogelijkheden om psychosociale hulp te vinden voor kinderen en voor ouders in Helmond.

Partners