Zoek hier naar je onderwerp

Wat wil jij voor jouw kindje?

Hoe je een goede ouder kunt zijn

Ouderschapsbelofte

De Ouderschapsbelofte

Hoe fijn zou het zijn voor elk kind om op te groeien met ouders die hun best doen om altijd een goede ouder te blijven en die weten waar ze terecht kunnen als het wel eens anders gaat.
Met die gedachte in ons hoofd willen wij zo vroeg mogelijk insteken op het zijn van een (toekomstige) duurzame ouder.

In de ouderschapsbelofte (van Corrie Haverkort en Marlijn Kooistra-Popelier) beloven (toekomstige) ouders hun kinderen om zich aan een vijftal punten te houden. Zij maken afspraken over hoe zij hun kind willen opvoeden. Ook maken zij afspraken hoe zij hun relatie goed willen houden ten behoeve van het kind.
De ouderschapsbelofte is samengesteld op basis van de Internationale Rechten van het kind. De meest belangrijke rechten zijn opgenomen en gecombineerd naar die beloftes.
Volgens Hans Crombrugge (pedagoog en hoofdlector verbonden aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen ODISEE), hoef je als ouders niet perfect te zijn. Het krijgen van een kind vraagt wel van je dat je bereid bent. Het vraagt ook of je  uitdrukkelijk belooft om je zo goed mogelijk voor te bereiden op en je te informeren. Dit gaat dan over wie kinderen eigenlijk zijn, wat ze nodig hebben en wat ze kunnen.

De gemeente Helmond is aan het onderzoeken hoe we de ouderschapsbelofte binnen Helmond kunnen realiseren.

Partners